Haberler

Sağlıklı ve kaliteli balıkları tüketicilerine sunan %95 ihracat hacmine sahip Abalı Fish olarak; 2009 yılında İzmir Karaburun’da kurduğumuz ilk çipura ve levrek üretim tesisimizin ardından Muğla Bodrum ve Aydın Didim’de de balık üretim çiftlikleri kurarak yıllık üretim kapasitemizi 24.500 tona çıkardık. Muğla Fethiye’de Türkiye’nin en büyük alabalık kara tesisine sahibiz. 24.500 ton levrek ve çipura ve 3.000 ton alabalık üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük ve öncü balık üreticilerindeniz. Yavrudan anaca kadar tüm üretim süreçlerini yürüttüğümüz balıklarımızın işleme ve paketleme işlemlerini de Aydın Çine’deki Balık İşleme Tesisimizde yapmaktayız. Balık ürünlerimiz taze veya dondurulmuş olarak, bütün, içi alınmış, fileto formlarında işlenmekte ve paketlenmektedir.

2024 yılında ilk kez Türk Somonu üretimine başlanan ve ilk hasadı gerçekleşen Giresun Balık Çiftliğimiz hakkında ayrıntılı bilgi almak ve sizleri bilgilendirmek için Balık Üretim Direktörümüz Tuna Yılgörmüş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

  •  Tuna Bey merhaba, Türk Somonu üretimini gerçekleştirdiğimiz Giresun Balık Çiftliğimiz ile ilgili bilgi verir misiniz? Çiftlikte yıllık üretim miktarı hedefiniz nedir? Üretim alanı olarak neden Giresun seçilmiştir?

Giresun’daki çiftlik kapasitemiz ise 2000 ton/yıl’dır. İlk kez Türk Somonu üretimi yaptığımız tesisimizde bu yıl ilk deneme yılı olduğu için burada %50 kapasiteyi kullanarak üretim yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz; tam kapasite üretime geçmektir.

Tesis olarak Giresun’u seçmemizdeki temel husus; Giresun bölgesi balık üretimi için Karadeniz’deki uygun potansiyel alanlardan birisidir. Hava koşulları ve su kriterleri açısından üretimini yaptığımız somon için çok uygundur. Burada önemli bir diğer etken ise lojistik işlerimizi yürütebileceğimiz uygun bir limanın olmasıdır. Lojistik destek amaçlı Espiye Limanı’nı kullanmaktayız, ileride yapımı devam eden Giresun Limanı’nı da kullanabiliriz.

  • Tesisimizin bölgeye ihracat anlamında çok önemli ekonomik katkıları
    olacak. Bunun yanında Giresun Balık Çiftliği’nde üretim hacminin
    genişlemesi ile birlikte, istihdama da önemli katkıları olacak diye
    düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl kaç personel istihdam edilmesi
    planlanıyor?

Bu yıl 1000 ton/yıl dolaylarında bir üretim yaptık. Önümüzdeki yıl 2.000 ton/yıl üretim planlıyoruz. Üretim kapasitemizin artışına bağlı olarak personel sayımızı 30’a çıkarmayı planlıyoruz.

İlerleyen yıllarda yeni projelerin de devreye girmesiyle bölgede istihdam sayımız daha da artacaktır. Bölgenin ekonomik gelişimine daha da fazla katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

  • Çiftlik ile Türkiye balıkçılığı ve ekonomisine yönelik hangi kazanımlar
    planlanıyor?

İzmir Karaburun, Muğla Bodrum ve Aydın Didim’de yer alan çipura ve levrek üretim tesislerimiz ile Türkiye’nin sektörde öncü ve lider firmaları arasında yer alıyoruz. Yıllık üretim kapasitemizi 24.500 tona çıkardık. Türkiye’nin en büyük kara tesisi olan Muğla Fethiye’deki alabalık tesisimizden sonra Giresun’da alabalık somon üretimi için yeni tesisimizi kurduk. Çiftliklerimizde Manisa Turgutlu’daki Fabrikamızda ürettiğimiz Abalı Aqua markalı balık yemlerimizi kullanıyoruz. Balıkta %95 ihracat hacmi ile 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Tüm süreçlerimizde teknolojiyi odağa alarak; sektörün, tüketicinin ve pazarın gerekliliklerine göre hızlıca aksiyon alıyor, ürün, çeşitlilik ve hedef pazarları geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bizim için Karadeniz’de yerli somonumuzu üretmek, dünya pazarına sunmak, Türk Somonu’nu dünyada daha da fazla tanıtmak ve ekonomik bir değer yaratmak, çok önemli bir kazanımdır.

Avrupa’ya ihraç edebildiğimiz tek hayvansal ürün, su ürünleri olduğu için
balıkçılığımıza ve ülke ekonomisine çok ciddi getiriler sunmaktadır, sunacaktır.

Bulunduğumuz sektörde her zaman öncü ve lider firmalar arasında olmayı başardık ve bu doğrultuda da hız kesmeden yenilikleri ve teknolojiyi takip ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Giresun bizim için çok önemli. Çünkü tek somon üretimi yaptığımız lokasyonu burasıdır. Türk somonunda bu bölgede istikrarlı şekilde büyümeyi hedefliyoruz.

Balık Üretim Direktörümüz Tuna Yılgörmüş’e verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz…

Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri olarak Pamukkale Üniversitesi İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen “ABL Foods ile Kariyer” etkinliğine katıldık. Gençlerin kariyer yolculuklarına destek vermek için İnsan kaynakları, Bilgi Teknolojileri, Mali İşler, Satın Alma ve Kurumsal İletişim birimlerimizin katılım gösterdiği söyleşi, Pamukkale Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Şehit Piyade Teğmen Bekir Can Kerek Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Firmamız ve kariyer fırsatları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Pamukkale Üniversitesi İşletme Topluluğu öğrencilerine ve etkinlikte firmamızı tanıtan, deneyimlerini aktaran ekip arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.

1) Zeydin Bey merhaba,
Sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

1972 doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Denizli’de tamamladım. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Lisans Bölümü’nden mezun oldum. 7 yıl bankacılık mesleğini icra ettikten sonra 3 Ocak 2003 yılında Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil Sanayi A.Ş. Denizli Yem Fabrikası’nda Finans Uzmanı olarak göreve başladım. Şirketimizin yatırım furyasını başlattığı ve merkezi yönetimini İzmir’e taşıdığı, 2005 yılında Denizli’den, İzmir’de görev yapmak üzere İzmir’e taşındım. 15 yıl İzmir de ikamet ettim. Bu süreçte şirketimizin yem fabrikaları, Lezita Fabrikası, yağ fabrikası, kuluçka, damızlık, broiler, yumurta üretim, balıkçılık sektörü, balık çiftlikleri ve paketleme fabrikaları yatırımlarıyla şirketimizin büyümesine şahitlik ettim. Şirketimizde, 17 yıla yakın Finans Departmanı, Müşteriler Servisi, son 5 yılda ise Satın Alma departmanı olmak üzere 22 yıldır Abalıoğlu Grubu’nda canı gönülden ve severek görev alıyorum.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Balık ve Yumurta faaliyet gösteren şirketimizin Satın Alma Departmanı’nda çalışma arkadaşlarımla beraber görev yapmaktayız. Şirketimiz Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş’ nin politika ve hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan ürün/hizmeti, fiyat, fayda, vade, termin süresi ve kaliteyi göz önünde tutarak doğru tedarikçiden satın alma işlemlerini yürütmek, istenilen niteliklerde tedarikçi araştırmak, bulmak ve satın alma faaliyetlerini gerçekleştirmek görev tanımımızdır.

Satın Alma Departmanı olarak amacımız, görev alanına giren işleri etkin şekilde yürütmek, hizmet kalitesini yükseltmek ve şirketin başarısına katkıda bulunmaktır

Satın Alma olarak sorumluluğumuz; onaylanan bütçeler dahilinde, şirket hedef ve politikaları doğrultusunda, üretim devamlılığını göz önünde bulundurarak, belirlenen kalite standartlarına uygun, eksiksiz, zamanında yapmak ve yenilikçi ve sürdürülebilir kaynakları en verimli şekilde kullanarak Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri A.Ş.’ye önemli rekabet avantajı sağlamaktır. Satın Alma Departmanı; Hammadde Satın alma ve Endirekt Satın alma olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır.

İç müşteri ve tedarikçilerimizle iletişim düzeyini yüksek tutmayı, karşılıklı saygı ve iş ahlakı çerçevesinde görüşme ve yazışma dilini kullanmayı, dayanışma, yardımlaşma, bilgi paylaşımı ile keyifli, huzurlu bir çalışma ortamı içerisinde şirketimizin vizyon ve misyonu ile temsil etmeyi hedefleyen bir departman olmaya özen göstermekteyiz.

3) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz.
Firmamız ile birlikte iş hayatınızda birçok ilk
yaşadınız. Birçok ilki de gerçekleştirme fırsatını
buldunuz. Bu ilkler neler?

Yukarıda belirttiğim üzere 22 yıldır Abalıoğlu Grubu bünyesinde görev yapmaktayım. İlk işe başladığımda bünyemizde; Denizli Yem Fabrikası, Biga Yem Fabrikası, Denizli Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren İplik Fabrikası, Kocabaş Yumurta Üretim Çiftliği, Kızılyer Besi Çiftliği, İzmir ve Manisa’da bulunan damızlık, kuluçka ve kiralık kesimhanede Pamukkale Piliç markası ile bölgesel faaliyet gösteren etlik piliç faaliyetlerimiz bulunmaktaydı. 2004 yılında başlayan yatırım furyası ile mevcut tesislere ek olarak, İzmir Kemalpaşa’da son teknoloji ile donatılmış Lezita Piliç Kesimhanesi, bu faaliyete bağlı Torbalı’da kuluçka tesis kapasite arttırımı, Saruhan’da Damızlık, Tire ve Ödemiş’te Broiler kümes yatırımları, Mersin Horozlu Yumurta Üretim Çiftliği, İzmir Kemalpaşa’ da Yem Fabrikası, Turgutlu, Burdur, Konya, Mersin Tarsus, Ankara Polatlı, Samsun Bafra da Büyükbaş Yem Fabrikaları, İzmir Çiğli’de Soya Yağı İşleme Fabrikası kapasite arttırımı, Aliağa’da Yağ Fabrikası, Karaburun ve Bodrum’da Çipura Levrek Çiftlikleri, Fethiye Ören, Kayseri ve Elazığ’da Alabalık Çiftlikleri, Urla ve Çine’de Balık Paketleme Fabrikaları ile Söke Serçin Kuluçka olmak üzere birçok yatırımları gerçekleştirdik. Lezita markası ile piliç sektöründe ve ileri işlenmiş ürünlerde sektörde rekabetçi ciddi bir pazar payına sahip olundu. Abalıoğlu Yem Soya ve Tekstil San. A.Ş. unvanı altında faaliyet gösteren bu işletmeler faaliyet bazlı büyümesi neticesinde her bir faaliyet farklı tüzel kişilik unvanları altında ticari faaliyetlerini devam etmiştir. Abalıoğlu Yem, Abalıoğlu Yağ, Abalıoğlu Lezita, Abalıoğlu Balık gibi bir unvandan birçok unvan doğmuş ve büyümüştür. Bu süreçler kolay olmamıştır, Abalıoğlu ailesinin inancı ve yürüdüğü yol tüm çalışanlarına sirayet etmiş, herkes bu yatırımların gerçekleşmesi için inançla ekip ruhu ile yoğun bir çalışma hayatı ile başarmıştır. Temeli dürüstlük, inanmak ,ekip ruhu, başarmak ve çalışmaktan geçmektedir.

20 yıldır en unutamadığınız anınız nedir?

Birçok anılarım var. Şirketimizin Kurucusu, Cennet Mekan Rahmetli Orhan Bey ve Cedide Hanım ile birçok ziyaretimiz, sohbetlerimiz ve anılarımız olmuştur. Özellikle insani değer yargıları, yardımseverlikleri, bir insanın sorununa dokunmak, çözüm bulmak noktasında gayret ve istekleri beni çok etkilemiştir, insani hayatıma referans olmuşlardır.

Diğer bir anı olarak, 2005 yılında yatırımına başlayıp 2006 yılında faaliyete aldığımız devasa yatırım Lezita Kesimhanesinin faaliyete geçmesi ile birlikte kuş gribinin Türkiye’de vuku bulması ile sektör ciddi bir krize girmiştir. Bizim de çok yüksek bütçe ile yatırımını tamamladığımız bu faaliyetin icra zamanında böyle bir kriz ile başlanması, sektörün zarara dönüp piliç satamaz bir noktaya gelinmesi, sektörel krizden dolayı bankalar kredi musluklarını kapatmış, para kaynağına ulaşmanın neredeyse imkansız hale geldiği bir ortamda, yeni bir marka olarak ulusal sektörde tutunmaya çalışmak, var olmanın mücadelesinin verildiği bir döneme girilmiştir. O dönemde gerçekten sıkıntının stresin yoğun olduğu bir ortamdan, inançla, birlik beraberlik ruhu ve sebat ile 1 yıl mücadeleden sonra piyasa canlanmış, dökme olan, marka bilinirliği olmayan bir sektörden, piliçin poşete girdiği, tabağa girdiği, rafta markalı ürün olarak satışa geçtiği bir pazar oluşmuştur. Pazarda Lezita markası olarak, özellikle ileri işlenmiş ürünler, Lezita Piliç poşetlerin vitrine çıkması, ürün kalitesi ve çeşitliliği ile kendini kabul ettirmiştir. Ender Bey’in Piliç sektöründe 14. sıralarda yer alan markamızı ilk etapta ilk 5, daha sonra ilk 3 hedef noktasındaki inancı ve söylemi ile Lezita ileri işlenmiş ürünlerde sektör lideri olurken, piliç de ise ilk 5 sıralamasına girmiştir. O dönemlerde sektörde bazı markaların iflas etmesine rağmen, hedefin başarılmış olması, azmin ve mücadelenin örneği olarak beni çok etkilemiştir ve unutamadığım bir anıdır

4. Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

Çalışma hayatında motive edici 2 faktör vardır; biri insanın kendisinin içsel faktörü, diğeri de dış faktörlerdir.

İçsel faktörde Abalıoğlu Ailesi’nin kültürü ile yetişerek bir parçası olmak, bugüne kadar başarılan projelerin hayata geçişine şahit olmak, dolayısıyla mevcut faaliyetlerimizin de başarıya ulaşacağındaki inancımızdır.

Bir diğeri de, birbirimize karşı saygı ve sevginin olduğu, yardımlaşma ve dayanışmanın yüksek olduğu, çok değerli çalışma arkadaşlarına sahip olmak, iş hayatımda motive eden en önemli unsurlardan birisidir.

5. Bir yönetici olarak kriz anlarında nasıl davranıyorsunuz?

Kriz sorun demektir, sorunların çözümü ise soruna değinmek, sorunun kaynağını bulmak, o sorunu ortadan kaldırmak veya minimize ederek etkisini azaltmaktan geçmektedir. Bunun içinde sakin olmayı, istişare etmeyi, paydaşlar ile fikir alışverişi yapmayı ve beraber çözüm yollarını devreye almayı tercih ederim.

6. İş hayatındaki başarınızı neye borçlusunuz? Okurlarımıza başarıya ulaşmak için ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Ben başarıyı bireysel değil, bir ekibin başarısı olarak görürüm, her başarının arkasında dayanışma vardır. Örneğin bireysel başarı olarak atıfta bulunabileceğimiz bir atlet, tenisçi veya okçu olsun her ne kadar bireysel bir başarı olarak görünse de onu başarıya götüren arkada bir antrenör, takım arkadaşları, ailesi, malzemeci, tesis sorumluları vardır.

Gençlerimize başarıya ulaşmak için; sevdiğiniz, yaptığınızda mutlu olduğunuz işi yapmalarını, istişare etmelerini, fikir alışverişinde bulunmalarını, hakkaniyeti, işin hakkını vermelerini, yaptıkları işleri kontrol ve denetlemelerini, işin neticesini analiz etmelerini, yardımlaşma ve dayanışmaya açık olmalarını, hatalı ve sorunlu işleri saklamaktan ziyade paylaşarak çözüm üretmelerini tavsiye edebilirim.

7. Sektörün öncülerinden biri olan Abalıoğlu’nda farklı pozisyonlarda yıllardır yöneticilik yapıyorsunuz, hem ulusal hem de global firmalarla çalışıyorsunuz. Sektörün ve yaptığınız işin avantaj/dezavantajları sizce nelerdir?

Balık ve yumurta olan canlı sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Canlı sektör olması itibariyle işin avantajlarını şu şekilde sayabilirim: İki önemli protein kaynağına hitap etmekteyiz. Sağlıklı beslenme ve protein kaynağı itibariyle balık ve yumurta tüketilmesi gereken iki üründür. Hem yurt içi hem de ihracat yapılıyor olması çok önemli. Balık, dünyanın her yerine satış yapılabilen istisnai bir gıda ürünü ve büyük bir imkandır. Bu sektörde her zaman dinamik ve aktif olunmalı, piyasa takibinin yapılmasını gerektirmektedir. Balıkta, ürün gelişimi, pazar gelişimine açık ve fırsatlar vermektedir. Üretim kaliten ve sevk organizasyonun iyi olduğu taktirde pazarda büyüme ve tercih edilme imkanı vermektedir Dezavantajları ise; canlı sektör olması itibariyle riskler teşkil etmektedir. Biyogüvenlik önem arz etmektedir ve maliyetlidir. Satış fiyatını piyasa koşulları belirlemektedir. Yumurta ise kuş gribi vb. hastalıklar sektörel risk içermektedir. Taze balıkta da raf ömrü kısa olup ürün muhafazası önem arz etmektedir. Özellikle yumurtada talep düştüğü zaman günlük ürettiğin yumurtayı satış yapman veya stoklama alanın olması gerekmektedir. Stoklama maliyetleri yüksektir. Rekabeti yüksek faaliyetlerdir ve kaybettiğin pazarı tekrar kazanmak ciddi bir rekabet gerektirmektedir.

8. Bize hobilerinizden bahsedebilir misiniz?

Doğa yürüyüşü yapmayı, bahçe işleri ile uğraşmayı ve seyahat etmeyi severim.

9. Meslek seçiminde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Doğru mesleği seçmek için kendinizi çok iyi tanıyor olmanız gerekiyor. Meslekleri çok iyi analiz etmeniz gerekiyor ki doğru mesleği seçebilin. İş hayatına ilk etapta bankacı olarak başladım, daha sonra bu meslekte çalışırken mutluluğumun olmadığını, iş değişikliğine gitmem gerektiğine karar verdim, akabinde şirketimizde çalışmaya başladım.

10. Şu anda yaptığınız iş olmasaydı ne iş yapmak isterdiniz?
İmkanlarım el vermesi durumunda kendi işimi yani ticaret yapmak isterdim.

11. Bu mesleğin en keyifli yanı nedir?

Satın almada devamlı piyasanın içerisindesiniz, tüm sektörle irtibattasınız, sektörel gelişmelerden haberdar oluyorsunuz. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden insanlar ile irtibatta oluyorsunuz. Canlı, dinamik, karar mekanizmasının hızlı işlediği, ekonomik verileri takip ettiğin ve çevre edinme itibariyle keyifli.

12. Zeydin Bey, bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz. Bu röportajı okuyan genç okurlarımıza ağabey tavsiyesi olarak neler söylemek istersiniz?

Dijital iletişim, teknoloji çağındayız. Bilgiye ulaşmanın, araştırmanın parmaklarının ucunda olması nedeniyle teknolojiyi araştırma, kişisel gelişim, bilgisel gelişim için kullanmalarını tavsiye ederim. Sohbetimizde belirttiğim üzere kendilerini iyi tanımalarını, ne istediklerini, neye ulaşmak istediklerini iyi belirlemelerini, mutlu olacakları, başarılı olacakları iş konularına önem vermelerini tavsiye ederim. Bir eğitimde tembel insan kimdir diye sorulmuştur, herkes, çalışmayan insan, verimsiz insan, üşengeç insan gibi cevaplar vermiştir. Eğitmen “Tembel insan HEDEFİ olmayan insandır.” demiştir. Genç arkadaşlarımıza tercihler yaparken analiz etmelerini, hedef koymalarını, hedeflerine ulaşmaları için planlamalarını, zaman yönetimi oluşturmalarını, yol haritası çizmelerini, eyleme geçmelerini, eylem neticesini değerlendirmelerini, bir sonraki iş yapışlarını bir öncekine göre daha verimli hale getirmelerini, iletişimlerini, çevrelerindeki insanlara, saygı ve sevgilerini göstermelerini, paylaşımcı olmalarını tavsiye ederim.

“GAFLET VE GEVŞEKLİK GÖSTERMEK, HATAYA ŞEFKAT
GÖSTERMEKTİR”

Kurum içi etkinliklerimiz kapsamında Turgutlu Balık Yem Fabrikası’ndaki çalışma arkadaşlarımızla 28 Şubat Çarşamba akşamı Turgutlu Hanedan Restoran’da ekip yemeği ve kıdem yılı onurlandırma töreni gerçekleştirdik. Gecenin sonunda Tesis Müdürümüz Hakan Uzel ve hizmet

onurlandırma plaketi alan 5 ila 14 hizmet yılını tamamlayan ekip arkadaşlarımız ile pasta kesim töreni yapıldı. Kıdem onurlandırma plaketi alan arkadaşlarımızı tebrik eder, samimi bir ortamda gerçekleşen etkinliğe katılan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Kendi ürettiği Abalı Aqua markalı yemlerle yetiştirdiği sağlıklı ve güvenilir balıkları tüketicilerine sunan Abalı Fish; 2009 yılında İzmir Karaburun’da kurduğu çipura ve levrek üretim tesisinin ardından Bodrum ve Didim’de balık üretim çiftlikleri kurmuş ve yıllık üretim kapasitesini 24.500 tona kadar artırmayı başarmıştır.

Abalı Fish çiftliklerinden biri olan Bodrum Balık Üretim Tesisimiz, Güllük körfezinin iki farklı lokasyonunda 130.000 m² deniz yüzeyine kurulu, 40, 24 ve 20 metre çaplı toplanda 64 adet kafesten oluşan Lezita-1 ve Lezita-2 isimli projelerde yıllık 3.500 ton/yıl üretim kapasitesine sahip bir işletmedir. Tesisimizde Çipura, Levrek ve Granyöz olmak üzere üç farklı tür balık üretimi yapılmaktadır.

2023 yılında 5.475 ton üretim gerçekleştirmiş olup, 2024 yılında 5.500 ton üretim planlanmaktadır. Tesisimiz Global GAP ve ASC kalite belgelerine sahiptir. Ayrıca tesisimizde 2 beyaz yaka ve 33 mavi yaka olmak üzere toplam 35 personelimiz çalışmaktadır.

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşları (İSO 500) Listesindeyiz

Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri olarak Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde yer alıyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz

‘‘Denizli İhracatçılar Birliği’nden Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri’ne İhracatın Yıldızları Ödülü’’

Firmamız, Denizli İhracatçılar Birliği tarafından 2022 yılında “en fazla ihracat yapan ilk 10 firma” içerisinde yer alarak “İhracatın Yıldızları” ödülünü aldı.

ABL Foods’da yeni döneme “Seninle Güçlüyüz” diyerek başladığımız yolculuğumuzda tüm ekip arkadaşlarımızın potansiyellerini, bilgi, beceri ve tecrübelerini, kendi beklentileri ve şirket stratejileriyle entegre ederek gelişimlerine katkı sağladığımız kariyer planlama çalışmamıza Mazars Denge firması ile adım attık. ABL Foods’da gücümüze güç katmayı ilke ediniyor, ekip arkadaşlarımızın görüşlerini topladığımız çalıştaylar sonrası oluşan temel ve fonksiyonel yetkinlik setlerimiz ve bu yetkinlikler ışığında davranış göstergelerini yine ekip arkadaşlarımızdan gelen 360 derece değerlendirmeler sonrası geri bildirim görüşmeleri yapılarak bireysel yetkinlik gelişim rehberini oluşturuyoruz. Gözle görülür, fark edilir başarılar elde etmeye ve daima daha iyisine doğru koşmaya, başarı ile saygınlık kazanmaya önem veriyoruz.

“Gelecekte Umut Varsa, Günümüzde Güç Vardır.” – John Maxwell

Turgutlu Balık Yemi Fabrikamız küresel gıda güvenliği ve tarım sürdürülebilirliği standartlarını belirleyen GlobalGAP denetimleri sonrasında, Global Gap belgesinin uzatılmasına hak kazandı.

Tarım ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanmasında uygulanan uluslararası standartlara uygunluğu doğrulayan bir sertifika olan GlobalGAP Belgesi’nin standartlarını sağlayan, süreçte emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve yöneticilerimize teşekkür ederiz.

Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “9. Kaizen Paylaşımları – En İyi Kaizen Uygulamaları Etkinliği” kapsamında; 2 projemiz “Kalite ve Enerji” kategorilerinde, en iyi kaizen projeleri arasında seçilerek 8-9 Aralık 2023 tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde sunum ve sergilenmeye değer görüldü. Seçilen projeler arasında birinci, ikinci, üçüncü gibi bir derecelendirme bulunmamakta olup en iyi projelerinin etkinlikte sergilenmesi ve sunumunun yapılması, projelerin derece almasına karşılık gelmektedir.

Abalı Fish Çine Balık İşleme Tesisimizin gerçekleştirdiği “Koli ve Strafor Ölçü Optimizasyonu İle Yükleme Miktarları Artışı” isimli projemiz “KALİTE” kategorisinde; Abalı Aqua Turgutlu Balık Yemi Fabrikamızın gerçekleştirdiği “Yağ Hatlarında Donma Sebebiyle Meydana Gelen Duruşlar” isimli projemiz ise “ENERJİ” kategorisinde en iyi kaizen uygulamaları arasında yer aldı. Yeni başladığımız kaizen yolculuğunda firmamızda gerçekleştirilen ilk projelerin, en iyi uygulamalar arasında yer alması gurur verici olup projelerde emeği geçen, katkısı bulunan çalışma arkadaşlarımızı ve tesis yöneticilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Abalı Fish Çine Balık İşleme Tesisimize Ait Proje’nin Takım Üyeleri: Gamze Arıkan – Dilara Uçum – Osman Devecioğlu – Elvin Koç – Burak Tınaztepe – Zeynep Sidar Çakmak – Ozan Onur Özçelik

Abalı Aqua Turgutlu Balık Yemi Fabrikamıza Ait Proje’nin Takım Üyeleri: Birol Enlier – Mustafa Okumuş – Kubilay Üçtaş – Gönenç Akyar – Elif Özdemir

1) Eda Hanım merhaba, Sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

1990 yılında İzmir’de doğdum. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Peyzaj bölümü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü mezunuyum. Her iki bölümü de birincilikle bitirdim. Üniversite döneminde öğrenci konseyinde Yönetim Kurulu Başkanı seçildim ve birçok projede aktif olarak yer aldım. Bölümümüzün en güzel tarafı yerleşkemiz Çanakkale/Gökçeada’da olduğundan dört tarafı sularla çevrili bir adada sürekli saha uygulamaları (dalış, avlama, yetiştiricilik vb.) yapabiliyorduk. 2014 yılında mezun olduktan sonra tatlı su yetiştiriciliği alanında kendimi geliştirmek istediğimden 1,5 yıl yine bu bölgede bulunan başka bir alabalık işletmesinde çalıştım. 2016 yılında Abalıoğlu ailesinin bir üyesi oldum ve şu anda Fethiye Ören Alabalık Çiftliği’nde Tesis Şefi olarak çalışmaktayım.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ören Alabalık Üretim Çiftliğimiz 2.500 ton/yıl proje kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük kara tesisidir. Çiftliğimizde bulunan yüksek verime sahip anaçlardan yılda iki kez elde ettiğimiz yumurtalar ve kuluçkahanelerden gelen yavrularla 12 ay boyunca kesintisiz üretim yapmaktayız. Yetiştiriciliğini yaptığımız tür dünyada ve ülkemizde yaygın olarak üretimi yapılan, Salmonidae ailesinden gelen Kuzey Amerika kökenli Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) türüdür. Soğuk, berrak ve hızlı akan suları seven Gökkuşağı Alabalığı 12-17°C su sıcaklığı ve 8-10 ppm doymuş oksijen değerine sahip sularda hızlı büyüme sağlayarak yumurtadan pazar boyuna yaklaşık 12-13 aylık sürede ulaşır. Alabalık doğası gereği teması seven dayanıklı bir tür olduğundan sürekli boylanmaya ihtiyaç duymaktadır. Bizler de üretim ekibi olarak çiftliğimizde mevcut olan ve her boy aralığı için özel olarak tasarlanmış son sistem boylama makinelerimiz ile balıklarımızı her 20 günde bir boylamaya almaktayız. İşletmemize 8.000 lt/sn yüksek debi su girişi olduğundan balık sağlığı ve refahı üst seviyede tutulmaktadır. Yaklaşık 300-350 gr aralığında porsiyon boya gelen balıklarımızı Planlama birimi ile belirlediğimiz haftalık ve aylık üretim planına uygun olarak Aydın/Çine’de bulunan işleme fabrikamıza sevk etmekteyiz.

3) Abalıoğlu ile çalışmak sizce ne ifade ediyor? Abalıoğlu deyince aklınıza gelen ilk 3 kelime nedir?

Sektöre öncülük eden, yeniliklere açık ve her geçen yıl gücüne güç katan Abalıoğlu ailesinin bir üyesi olarak 8 yılda sayısız başarılara imza attık. Abalıoğlu ile çalışmak mutluluk verici, şirket kültürünü benimseyerek aidiyet duygusunu ekibinizle birlikte hissettiğinizde başaramayacağınız iş yok. Biz bu durumu en güzel haliyle çiftliğimizde yaşıyoruz. Abalıoğlu deyince akla gelen kelimeler aile, başarı ve güçtür.

4) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz. Belki de iş hayatınızda yaşadığınız bir çok ilk yaşadınız? Abalıoğlu’nda en unutamadığınız anınız nedir?

Bu sürede yaşamış olduğum birçok anım var. 2018 yılında bölgede bir ilki başararak tesisimize ASC (Aquaculture Stewardship Council) sertifikasyon belgesini aldık. Sıfırdan başlayarak bu sürece hazırlanmak yaklaşık 1 yılımızı aldı. Hazırlık sürecinde çevreden aldığımız duyumlar ilk denetim olacağından olumsuz sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğu ve kendimizi bu ihtimale de hazırlamamız gerektiği yönündeydi. Ancak yapılamaz denileni yapmanın hazzını yaşayanlar bilir. 3 gün süren denetim sonrası belgeyi almaya hak kazandığımızı öğrendiğimde ekibimle birlikte mutluluktan gözyaşlarımızı tutamamıştık. Kesinlikle unutamadığım bir andır. Bu eşsiz deneyim bizlere hedefe doğru ilerlerken yaşanılan olumsuzluklara rağmen umutsuzluğa kapılmadan ve vazgeçmeden yola devam etmenin sonucunda başarıya ulaşıldığını göstermiş oldu.

5) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

Şüphesiz ki belirlenen hedeflere zamanında ulaşmak, takdir ve geri bildirim almak, değerli hissetmek ve beklentileri karşılayabilmek en büyük motivasyon kaynağımız oluyor. Ekibimle birlikte elde ettiğimiz başarıları tesis içerisinde yaptığımız etkinliklerle kutlayarak motivasyonu canlı tutuyoruz.

6) Şirketimizdeki en güzel uygulamalarımız nelerdir? Sizi en mutlu eden uygulamalarımız nelerdir?

Dini bayramlarda alışveriş kartları, nakdi olarak evlilik, doğum ve ölüm yardımları, yemek ve ulaşım desteği, doğum günü ve özel gün hediyeleri gibi birçok uygulama ile bölgede bulunan 52 tane alabalık işletmesi arasında ilk sıradayız. Yıl içerisinde aldığımız bireysel ve teknik gelişimimize katkı sağlayan eğitimler sayesinde de problemlere geniş perspektiften bakabiliyor ve çözüme daha hızlı ulaşabiliyoruz.

7) Fethiye Alabalık Tesisi’nde görüyoruz ki tüm çalışanlarımız aile gibi. Sizce bu güzel iletişimin anahtarı nedir? Bu başarının en büyük nedeni sizce nedir?

Bu başarının en büyük nedeni kuşkusuz ki çalışan mutluluğudur. Biz burada 29 kişilik bir aileyiz. Ekibimdeki 28 kişinin hepsi çok değerli, yıllarını balıkçılığa adamış insanlar… Üretimde karar alma ve çözüm noktasında onların görüşleri benim için çok kıymetli, bazı anlarda çok yaratıcı fikirler çıkabiliyor. Mutlu ve güvenli ortamda çalıştıklarından düşüncelerini rahatlıkla paylaşmaları aramızdaki iletişimi daha da kuvvetlendiriyor. Takım olarak sorumluluklarının farkında oldukları için daha üretken, işbirlikçi ve yaratıcı çalışıyorlar.

8) Bu mesleğin en keyifli yanı nedir?

Kesinlikle verilen emektir. Emek verdiğiniz sürece üretim sekteye uğramadan devam eder. Bizler burada doğanın en güzel kaynaklarından suyu ve oksijeni kullanarak değer üretiyoruz. Canlıyla çalıştığımızdan zaman içerisinde aramızda duygusal bir bağ oluşuyor. Yumurtadan çıktığı andan itibaren hasatlık boya gelene dek her anına tanık olmak, ellerinde büyüdüğünü görmek tarifsiz bir duygu.

9) Sektörün öncülerinden biri olan Abalıoğlu Balık’ta çalışıyorsunuz. Burada çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Türkiye’nin alanında en büyük ve prestiji yüksek tesisinde son sistem makinelerimiz ve kaliteli hammadde girdileriyle üretimi sağlamaktayız. En büyük avantajımız yönetimimizin yeniliklere açık olması ve bizlere sunduğu imkanlardır. Bu sayede rakiplerden ayrışarak özellikle son yıllarda alabalık üretiminde pazar ihtiyacını karşılayabilir duruma geldik. Yakaladığımız bu ivmeyi hız kesmeden her yıl daha da ileriye taşıyabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

10) Bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz. Okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Her insan doğası gereği sevmediği işte, istemediği ortamda bulunduğu sürece verimliliği düşer ve katkı sağlayamaz. Bu nedenle yapılan işi sevmek ve gerçekten istemek başarıya ulaşmada en önemli faktördür. Hayal ederek hedefleri belirlemek, hedefe ulaşmak için ihtiyaçları görmek, geliştirilecek yanları keşfetmek, gerçekçi analiz ve doğru verilerle süreci ilerletmek başarıyı beraberinde getirir. Elbette ki işin doğal akışının dışında gelişen, hedef ve beklentileri olumsuz etkileyebilecek kriz anları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda soğukkanlılıkla sorunu görüp hızlıca doğru kararı alabilmek önemlidir. Sonrasında da problemin kalıcı olarak çözülmesini sağlamak ve proaktif yaklaşımla önlemler almak gerekir.

Tüm okurlara başarı dolu ve mutlu bir çalışma ortamı diler, sizlere teşekkür ederim

1) Hüseyin Bey, Sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Hüseyin ERBİL. 1982 Fethiye doğumluyum. Altı kardeşli evin en küçüğüyüm. Alabalık üretimi öncesinde küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve inşaat alanında çalışmaktaydım. 2004 Kasım ayında, el değiştirmeden önce, aynı çiftlikte sektöre giriş yaptım. 2. yılımın ardından kuluçkahane sorumlusu oldum. Abalıoğlu’nda 2013’ten beri kuluçkahane formeni olarak işime memnuniyetle devam etmekteyim.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Biz, sağlıklı anaçlarımızı seçer ve bakımlarını yaparız. Anaçlarımızı düzenli aralıklarla kontrol edip sağım zamanı geldiğinde sağımını gerçekleştiririz. Yumurtalarımızı kuluçka dolaplarımızda gözlenmeye bırakırız. Gözlenip larva haline gelen balıkları, keselerini bitirdikten sonra yemlemeye başlarız. Hedefimiz balıkların sağlıklı şekilde ve istenilen zamanda gelişmesidir. Buna uygun olarak amirimizle yaptığımız günlük ve aylık plan doğrultusunda müdahalede bulunmak, yemlemek, boylamak, havuzların temizliğini sağlamak rutinlerimiz arasındadır.

6) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

İş arkadaşlarım ve amirlerim ile yaptığımız keyifli sohbetler beni mutlu ediyor. Çalışma ortamının temiz olması, güler yüzlü yöneticimiz ve işin dinamik yapısı sayesinde genç kaldığımı hissetmem beni motive eder.

7) Şirketimizdeki en güzel uygulamalarımız nelerdir?
Sizi en mutlu eden uygulamalarımız nelerdir?

Anneler Günü’nde ve Kadınlar Günü’nde hatırlanmak, doğum günlerinde hediyeler almak bizi mutlu ediyor. Buradaki diğer çiftliklerde olmayan bu uygulamalar şirketimizin bize verdiği değerlerden biridir.

8) Fethiye Alabalık Tesisi’nde görüyoruz ki tüm çalışanlarımız aile gibi. Sizce bu güzel iletişimin anahtarı nedir? Bu başarının en büyük nedeni sizce nedir?

Birbirimize destek olmayı ilke edindiğimiz ve sadece çiftlik sınırları içerisinde değil mesai sonrasında da destek olmayı sürdürdüğümüz için aile gibiyiz. Mesai saatleri içerisinde çiftliğimizde çalışıyoruz, mesaimiz bittiği zamanda iş arkadaşlarımız ve yöneticimizle birlikte vakit geçirdiğimiz zamanlar gerçek bir aile olduğumuzu bir kez daha anlıyorum.

3) Ne kadar süredir sektörde faaliyet gösteriyorsunuz? Bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?

19 senedir sektörde faaliyet göstermekteyim Sigortalı bir işe sahip olmam gerektiğini düşündüm. Yaşadığım bölgedeki gelecek vadeden en önemli alan alabalık üretimiydi. Evime yakın olduğundan burada çalışmaya başladım.

4) Abalıoğlu ile çalışmak sizce ne ifade ediyor?
Abalıoğlu deyince aklınıza gelen ilk 3 kelime nedir?

KURUMSALLIK, SAYGI, BAŞARI…

Şirketimizin güvenli çalışma ortamı, haklarımızın teslim edilmesi hususunda bize güven vermekte diye düşünüyorum. Bunu Abalıoğlu’nda yıllarca tecrübe ettim. Burada fikirlerimiz alınır, kabul görür ve uygulanır. Bu gelişime açık bir ortam sağlamakta ve insana saygı duyulduğunu göstermektedir. Başarıyı sahiplenip yaptığımız işin sorumluluğu ile hareket ediyoruz. Burayı kendi evimiz gibi görüyoruz. Hedeflerimize ulaştığımızda biz de sizler kadar mutlu oluyoruz.

5) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz. Belki de iş hayatınızda yaşadığınız bir çok ilk yaşadınız? Abalıoğlu’nda en unutamadığınız anınız nedir?

Abalıoğlu’nda yaptığım ilk anaç sağımını hiç unutmam. Çünkü o gün bu çiftlik yeniden canlanmış gibi hissetmiştim. Her ne yaşanırsa yaşansın hep birlikte ve omuz omuza verip sorunların üstesinden geldik. Hedeflerimize daha kuvvetli yürüdük.

6) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

Verimli olduğumu hissetmek, balıkların sağlıklı olduğunu ve iş ortamında huzurun hakim olduğunu görmek beni motive ediyor.

9) Bu mesleğin en keyifli yanı nedir?

Doğanın içinde olup balıkların canlılığını her daim sürdürülebilir kılmak. Bu benim rahat ve huzurlu bir gün geçirmemi sağlar.

10) Sektörün öncülerinden biri olan Abalıoğlu Balık’ta çalışıyorsunuz. Burada çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kurumsal bir firmada olmanın verdiği güven duygusu, olanakları, eğitimleri önemli avantajlarıdır. Zaman zaman canlı ile çalışmanın verdiği stres ve kaygı; sektörün dezavantajlı bir yanı olabiliyor .

11) Bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz.
Okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Yaptığı işi benimseyen, seven insanlar mutlu olabilir. Herkes için huzurlu ve sağlıklı bir yaşam diliyorum

Kurum içi etkinliklerimiz kapsamında Çine Balık İşleme Tesisimizdeki çalışma arkadaşlarımızla 28 Ekim Cumartesi akşamı Çine Köftecisi Kasap Zengin’de ekip yemeği ve kıdem yılı onurlandırma töreni gerçekleştirdik. Cumhuriyetimizin 100. yılının coşku ile kutlandığı gecenin sonunda

İnsan Kaynakları Müdürümüz Derya Kılıç ve hizmet onurlandırma plaketi alan 5 ila 9 yıl hizmet yılını tamamlayan ekip arkadaşlarımız ile pasta kesim töreni yapıldı. Orkestra eşliğinde dans edilerek, sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen etkinliğe katılan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Çipura, levrek ve alabalık üretiminde sektörünün önemli isimlerinden biri olan Abalı Fish, %95’in üzerinde olan ihracat hacmini ağırlıkla Avrupa olmak üzere Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ya yapmaktadır. Üretimden tüketime kadar tüm prosedürleri hassas bir şekilde takip ederek; kaliteli ve güvenilir gıdayı tüketicisine ulaştırma vizyonu ile hareket eden Abalı Fish; tüm işleme ve paketleme tesislerinde iş güvenliği protokollerine uygun bir şekilde hareket ederek çalışan güvenliğini de ön planda tutmaktadır.

Global GAP, ASC, BRC ve IFS gibi uluslararası akredite kalite kuruluşları tarafından da belgelendirilen üretim çiftliklerinde yetiştirilen çipura, levrek ve alabalıklar Aydın Çine İşleme Tesislerimizde işlenmektedir. 2 boylama hattı ile yıllık toplamda 30.000 ton boylama (100t/gün*300 gün), 7.500 ton/yıl işleme (25t/gün*300 gün), 6.000 ton/ yıl donuk üretim (IQF) (20t/gün*300 gün) üretim kapasitesine sahip Çine Balık İşleme Tesisi’mizde taze soğutulmuş, donuk bütün balık, taze ve donuk fileto, içi alınmış ürünler ve füme alabalık üretimi yapılmaktadır. Çevreye duyarlı ve havyan refahına değer vererek sürdürülebilir politikalar çerçevesinde kendi çiftliklerinde kendi ürettiği yemlerle yetiştirilen balıkları, vakumlu ve MAP ambalajlarda paketleyerek iç ve dış piyasaya sunarak uluslararası standartlarda üretilmiş gıda güvencesi sunmaktadır.

2024 yılında özel paketli donuk ürünler ve ileri işlenmiş özel ürünlerin üretim hatlarını kurarak bu ürünlerle pazarda söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Bu yıl faaliyete geçen Türk Somonu üretimimiz ile işlenmiş donuk ve füme somon çeşitleri ile piyasadaki yerimizi alacağız

Çine İşleme Tesisinde kurulu GES yatırımı ile yenilenebilir enerji kullanarak çevreye duyarlı tesisler yaratmaya devam etmekteyiz.

21’i beyaz yaka, 379 mavi yaka personeli ile toplam 400 personelin istihdam edildiği Çine Balık İşleme Tesisi; yarattığı ekonomik değerin yanında bulunduğu bölgede önemli bir güç, önemli bir istihdam kaynağıdır.

Departmanlar Arası
İletişim Yemekleri

Birlikte çalışan departmanlar arasında iletişimi güçlendirmek amacıyla departman yemekleri düzenlenmektedir. 27 Aralık Çarşamba akşamı yakın temasta çalışan Çine Balık İşleme Tesisi Üretim, Kalite, Balık İhracat, Planlama, Balık Üretim, Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları departmanları bir araya gelerek Aydın’da akşam yemeğinde buluştu. Keyifle geçen gecenin ardından ekip hatıra fotoğrafı çekildi.

ABL Foods ile Genç Yetenek Programı’na dahil olarak Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri bünyesinde eğitimlerini tamamlayan stajyerlerimiz, Denizli Merkez Ofis’te gerçekleşen mezuniyet töreninde diplomalarını aldılar.

Staj yaptıkları departmanlardaki yönetici ve uzmanlardan diplomalarını alan gençlerimiz, kazandıkları deneyimler, kişisel ve profesyonel gelişimini destekleyen eğitimler ve profesyonel bir lider eşliğinde proje hazırlama ile bu projeyi üst yönetime sunma deneyimi gibi iş dünyasına hazırlandıkları birbirinden farklı kazanımlarla ilgili anılarını paylaştılar.

Geleceği beraber şekillendireceğimiz “Genç Yetenek Programı”nda yer alan tüm stajyerlerimize değerli katkıları ve emekleri için teşekkür ediyor, profesyonel iş hayatlarında başlangıç olduğumuz için gurur ve mutluluğumuzu sizlerle paylaşıyoruz.

“Gelecek Seninle Genç Yetenek Programı”, yeni mezunlara ve iş hayatına atılmayı bekleyenlere gerçek bir iş deneyim fırsatı sunuyor.

İş süreci boyunca yeteneklerin ortaya koyabileceği görevler, yaratıcı ve yenilikçi fikirlerini destekleyen ekip arkadaşları, kişisel ve profesyonel gelişimini destekleyen eğitimler, niteliklerine uygun çeşitli iş birimlerinde deneyim kazanmak isteyen adayları bekliyor.

Bilgi için İnsan Kaynakları departmanımız ile iletişime geçebilirsiniz.

1) Abdurrahman Bey merhaba,
Sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

1973 yılında Burdur/Gölhisar’da doğdum. 2000 yılına kadar küçükbaş hayvancılık üretimiyle ilgilendim. 2000 yılında Ören bölgesinde yer alan balık üretim tesislerinden birine girdim. 2 yıl burada çalıştıktan sonra 2002 yılında Ören tesise giriş yaptım. O dönem tesisimiz farklı bir firmaya aitti. Formen olarak başlamış olduğum bu görevi 2013 yılında Abalıoğlu firmasının tesisi devralması sonrasında devam ettirdim. Saha sorumlusu ve çiftlik formeni olarak görevimi yapmaktan mutluluk duyuyorum.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ören çiftliğimizde günlük olarak sahada ilk hedefimiz balığı yemleme, boylama, zamanında aktarma ve havuz temizlik işleridir. Her sabah üretim şefimden aldığım bilgilere göre sahada iş dağılımını yapıyorum. O gün hasat planımız varsa istenilen saatte hasadımızı yapıyoruz. Gün içerisinde iş takibini sağlayarak gün bitiminde kontrol ediyorum. Acil yapılması gereken işlerimiz olduğu günler mesai kalarak işlerimizi tamamlıyoruz. Genel olarak sahada ekibin kontrolünden sorumluyum.

3) Ne kadar süredir sektörde faaliyet gösteriyorsunuz?
Bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?

23 yıldır alabalıkta çalışmaktayım. İlk işe girdiğimde 5 ay genel üretim personeli olarak çalıştım daha sonra üretim şefimin formenliğe yükseltmesi sonucu 22,5 yıldır sorumlu formen olarak çalışmaktayım. Ören köyünde ikamet ettiğimden bu bölgede alabalık üretim çiftliklerinin çok olması ve köy halkına istihdam sağlamasından dolayı üretimi sevdiğimden bu sektöre girmeye karar verdim.

6) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

Sahada iş planımızın zamanında yapılması, günlük iş akışının ilerlemesi hedeflere ulaşmak en önemli motivasyon kaynağıdır. Üretim şefi ve üretim müdürümüzün verdiği işlerin zamanında yapılması ve ekibimin azimle çalışması beni çok mutlu eder, gurur duyarım.

7) Şirketimizdeki en güzel uygulamalarımız nelerdir? Sizi en mutlu eden uygulamalarımız nelerdir?

Şirketimiz tüm yan haklarımızı vermektedir. Yol ücreti, dini bayram yardımı, resmi bayramlarda mesai vermesi, şirket etkinliklerimiz en güzel uygulamalardır.

8) Fethiye Alabalık Tesisi’nde görüyoruz ki tüm çalışanlarımız aile gibi. Sizce bu güzel iletişimin anahtarı nedir?

Bu başarının en büyük nedeni üretim şefimiz ve üretim müdürümüzdür. Bizleri anlayıp dinleyen amirlerimiz sayesinde burada aile ortamında mutlu ve huzurlu çalışmaktayız. Herhangi bir sorunumuz olduğunda ilk amirimize iletiyoruz. Çözüm bulma konusunda beraber konuşup karar veriyoruz. Üretim şefimiz bizlerin düşüncelerine değer verir, dinler ve çözüme birlikte ulaşırız.

9) Bu mesleğin en keyifli yanı nedir?

Benim ilk hedefim rakiplerdir. Rakipler neler yapıyor, yıllık üretim miktarları ne oluyor, kapasitelerini tam anlamıyla kullanabiliyorlar mı hep bu konuları araştırırım. En büyük rakiplerimizden bile gerek üretim anlamında gerekse çalışma ortamı ve işleyiş olarak ileride olduğumuzu görmek oldukça keyifli ve beni daha da hırslandırıyor.

4) Abalıoğlu ile çalışmak sizce ne ifade ediyor?
Abalıoğlu deyince aklınıza gelen ilk 3 kelime nedir?

Abalıoğlu bu bölgede faaliyet gösteren çiftlikler arasında personeline değer veren en kurumsal firmadır. Bu şirkette çalışmak gurur verici, Abalıoğlu deyince aklıma gelen üç kelime başarı, disiplin ve azimli çalışmadır.

5) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz.
Belki de iş hayatınızda yaşadığınız bir çok ilk yaşadınız? Abalıoğlu’nda en unutamadığınız anınız nedir?

Çok uzun yıllardır Abalıoğlu’nda birçok başarıya imza attık. Her yıl bir önceki yıla göre üretim miktarımızı daha da arttırarak rakiplerin önünde yer almak ve adımızdan söz ettirmek gurur verici. Gece gündüz çiftlikte üretim yapıyoruz, birlikte başarmak en güzel anılara vesile oluyor. Yaklaşık 6 ay önce emeklilik hakkı kazandım ve emekli oldum. Ertesi gün tekrardan ilk günkü heyecanla işime geldim. O an yaşadığım mutluluğu ve gururu hiç unutamıyorum.

10) Sektörün öncülerinden biri olan Abalıoğlu Balık’ta
çalışıyorsunuz. Burada çalışmanın avantajları ve
dezavantajları nelerdir?

Ekibimiz güçlü, yöneticimiz anlayışlı ve kapasitemiz yüksek olduğu için her anlamda avantajlıyız. Böyle bir disiplinli kurumsal firmada çalıştığımız için diğer çiftliklerde çalışanlardan farkımız var, çünkü biz değer görüyor ve önemli olduğumuzu biliyoruz.

11) Bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz.
Okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Bizlere değer veren üretim şefimiz Eda Hanım’a, üretim müdürümüz Tuna Bey’e, işverenlerimiz Ender Bey ve Batu Bey’e çok teşekkür ederim. Ürettikçe büyüyen, büyüdükçe istihdamı arttıran şirketimiz sayesinde bugün Türkiye’nin birçok ilinde insanlar Abalıoğlu’nda çalışıyor. Allah daha çok versin, hep birlikte güzel günlere inşallah…

1) Songül Hanım merhaba,
Sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

1970 yılında Muğla ilinin Saklıkent köyünde doğdum. Seydikemer’de yaşıyorum. Bir oğlum, bir kızım ve bir de eşim ile 4 kişilik mutlu bir aileyiz. Oğlumun evlenmesiyle bir kızım ve dünyalar tatlısı bir de torunum oldu.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Çiftlikte saha görevlisi olarak çalışmaktayım. Sahada tasnif makinesinde boylama yapıyorum. Havuz boşaldığı zaman temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapıyorum. Daha önceki yıllarda kuluçkahanede yumurta ayıklama işinde de çalıştım. Şefim ne görev verirse hepsini yapıyorum.

3) Ne kadar süredir sektörde faaliyet gösteriyorsunuz? Bu sektöre girmeye nasıl karar verdiniz?

17 yıldır aktif olarak sektörde faaliyet göstermekle beraber 10 yıldır Abalıoğlu bünyesinde çalışmaktayım. Günü birlik aşıcı olarak komşumun çağırması üzerine sektörü görmüş oldum. Sonrasında kalıcı olarak devam etmeye karar verdim.

6) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

İş arkadaşlarım ve amirlerim ile yaptığımız keyifli sohbetler beni mutlu ediyor. Çalışma ortamının temiz olması, güler yüzlü yöneticimiz ve işin dinamik yapısı sayesinde genç kaldığımı hissetmem beni motive eder.

7) Şirketimizdeki en güzel uygulamalarımız nelerdir?
Sizi en mutlu eden uygulamalarımız nelerdir?

Anneler Günü’nde ve Kadınlar Günü’nde hatırlanmak, doğum günlerinde hediyeler almak bizi mutlu ediyor. Buradaki diğer çiftliklerde olmayan bu uygulamalar şirketimizin bize verdiği değerlerden biridir.

8) Fethiye Alabalık Tesisi’nde görüyoruz ki tüm çalışanlarımız aile gibi. Sizce bu güzel iletişimin anahtarı nedir? Bu başarının en büyük nedeni sizce nedir?

Birbirimize destek olmayı ilke edindiğimiz ve sadece çiftlik sınırları içerisinde değil mesai sonrasında da destek olmayı sürdürdüğümüz için aile gibiyiz. Mesai saatleri içerisinde çiftliğimizde çalışıyoruz, mesaimiz bittiği zamanda iş arkadaşlarımız ve yöneticimizle birlikte vakit geçirdiğimiz zamanlar gerçek bir aile olduğumuzu bir kez daha anlıyorum.

4) Abalıoğlu ile çalışmak sizce ne ifade ediyor?
Abalıoğlu deyince aklınıza gelen ilk 3 kelime nedir?

Çalışma ortamını ve işimi seviyorum. Kendimi evimde gibi hissediyorum. Amirlerimi ve iş arkadaşlarımı ailem, akrabalarım gibi görüyorum. Bu nedenle Abalıoğlu benim için aileyi, güven ortamını ve huzuru ifade ediyor.

5) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz. Belki de iş hayatınızda yaşadığınız bir çok ilk yaşadınız? Abalıoğlu’nda en unutamadığınız anınız nedir?

Buradaki çalışma hayatım süresince kızımı okuttum, oğlumu evlendirdim. Bunlara vesile oldu Abalıoğlu. Oğlumun düğününde iş arkadaşlarımın desteği beni mutlu etti. O an, aile olduğumuzu hissettiğim çok özel bir andır.

9) Bu mesleğin en keyifli yanı nedir?

Açık havada çalıştığımızdan dolayı çok mutluyum. Tesisimiz maviyle yeşilin buluştuğu noktada, doğayla iç içe nehir kenarında yer alıyor. Böyle güzel temiz havada balıklarımızı büyütmek çok keyifli, onlar bizim çocuklarımız gibi, ilgiyle besleyip büyütüyoruz.

10) Sektörün öncülerinden biri olan Abalıoğlu Balık’ta çalışıyorsunuz. Burada çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kurumsal ve disiplinli bir firmada uzun yıllar boyunca çalışmak çok güzel. Firmamızın kadın çalışanlarına verdiği değerin farkındayız. Bizler de kadınlar olarak bu sektörde üretimin bizzat içinde yer aldığımız için avantajlıyız.

11) Bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz.
Okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Herkes sevdiği işi yaparsa başarılı ve mutlu olur.

Şirketimiz, 2023 başından itibaren dünyada hem kurumsal gelişim hem de daha iyi yönetim amacıyla dünyada en çok kabul görmüş yönetim modelini kullanmaya karar verdi.

ABL Foods olarak EFQM Modeli’ni kullanarak çalıştaylar gerçekleştirdik. Bu çalıştaylarla “özdeğerlendirme” yaptık. Modelin tarif ettiği mükemmel şirket özellikleriyle kendimizi karşılaştırdık. Buna göre Modelin içeriğine uygun özelliklerimizi Güçlü Yönlerimiz olarak tespit edip gururlandık. Modelin beklentilerini karşılamakta henüz yetersiz kalan özelliklerimizi de İyileştirme Konuları olarak belirledik. Kapsamlı bir iyileştirme planının ilk adımlarını attık

ve çalıştığımız her konuyu, yaptığımız her faaliyeti sürekli iyileştirmeye karar verdik. Strateji çalışmamız sonrası hedeflerimize ulaşmak için önceliklerimizi belirledik. Kısa vadede gerçekleştirmemiz gereken projeleri yönetimimizin desteği ile sahiplendirdik.

Yenilikçilik, Standardizasyon ve Kalite, Tasarruf ve Verimlilik projeleri ile Müşteri Bağlılığı, Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir İnsan Kaynağı Yönetimi başlıkları altında gerçekleştireceğimiz projeler ve proje ekipleri aşağıdadır. Projelerde yer alan tüm ekip arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyoruz.

Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri olarak kurumsal hedeflerimiz doğrultusunda bir önceki yılın değerlendirmesini yapmak, çalışanlarımız arasında iletişimi daha da güçlendirmek ve 2023 yılının projeleri ile yatırımlarını anlatmak amacıyla 28-30 Nisan 2023 tarihleri arasında “ABL Foods İle Gelecek Seninle” 2023 Yılı İletişim Toplantısı’nı gerçekleştirdik.

Genel Müdürümüz Ender Abalıoğlu ve Genel Müdür Yardımcımız Batu Abalıoğlu’nun açılış konuşmaları ve sunumları ile başlayan İletişim Toplantısı; Hizmet Onurlandırma Töreni, Ritim Atölyesi ve çeşitli takım oyunları ile devam etti.

Verimli geçen 2023 İletişim Toplantısı’na katılan tüm yöneticilerimize ve ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Bir önceki yılın değerlendirmesini yapmak, çalışanlarımız arasında iletişimi daha da güçlendirmek ve 2023 yılının projeleri ile yatırımlarını anlatmak amacıyla 28-30 Nisan tarihleri arasında Kuşadası’nda gerçekleştirilen “ABL Foods İle Gelecek Seninle” 2023 Yılı İletişim Toplantısı çok verimli ve keyifli bir şekilde gerçekleşti.

28 Mayıs Cuma günü çalışanlarımızın yoğun ilgisiyle gerçekleşen Dart Turnuvası’nda Abalı Çiftliği Mersin Paketleme ve Sevkiyat Şefi Burak Alp Birinci, Satın Alma Kıdemli Uzmanı Efe Urganlıoğlu İkinci ve Abalı Aqua Satış Şefi Hüseyin Urçuk Üçüncü olurken Voleybol Turnuvası’nda ise Abalıoğlu Satın Alma departmanı şampiyonluk plaketinin

sahibi oldu. Turnuvalara katılan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür eder, derece alan çalışma arkadaşlarımızı tebrik ederiz.

29 Mayıs Cumartesi günü Genel Müdürümüz Ender Abalıoğlu ve Genel Müdür Yardımcımız Batu Abalıoğlu’nun açılış konuşmaları ve sunumlarının ardından Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri bünyesinde 3 yıl ile 21 yıl çalışma süresini doldurmuş olan çalışanlarımıza Hizmet Onurlandırma Töreni’nde plaketleri takdim edildi. Kıdem Onurlandırma Töreni ardından gerçekleşen Ritim Atölyesi etkinliği, Squid Game takım oyunu ve akşam yemeği keyifli saatlere sahne oldu.

Barselona’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük deniz ürünleri fuarı olan Seafood Expo Global’e katılan Abalı Fish, fuarın en çok ilgi gören markalarından biri oldu.

Türkiye’nin balık ve deniz ürünleri uzmanı Abalı Fish, 25-27 Nisan 2023 tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirilen dünyanın en büyük deniz ürünleri fuarı Seafood Expo Global’deki yerini aldı. Fuarın en çok ziyaret edilen stantlarından birine ev sahipliği yapan Abalı Fish, aynı zamanda Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri Genel Müdürü Ender Abalıoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Batu Abalıoğlu katılımıyla 150 ülkeden deniz ürünleri sektörünün profesyonelleriyle buluştu.

Abalı Fish, Seafood Expo Global’de geniş ürün gamının yanı sıra global büyüme vizyonu çerçevesinde bünyesine kattığı yeni ürünlerinin tanıtımını da gerçekleştirdi.

Avrupa’da su ürünleri pazarının merkezi konumundaki Barselona, bu alanda birçok global etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en büyük deniz ürünleri fuarı olan Seafood Expo Global’e her yıl 29 bini aşkın alıcı, tedarikçi, medya mensubu ve sektör profesyoneli katılıyor. Yeni ürünlerin potansiyel alıcılarla buluştuğu fuar, deniz ürünleri endüstrisinin buluşma noktası niteliği taşıyor. Yoğun ilgi gören fuarda, standımızı ziyaret eden tüm misafirlerimize teşekkür ederiz.

HABER KAİZEN “BAŞARI MERDİVENİ” PROJE SUNUMLARI BAŞLADI ABL Foods olarak yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapıyoruz. 2022 yılında iki adet Güneş Enerji Sistemi Projesi hayata geçirildi.

2022 yılı Temmuz ayında Abalı Fish Çine Balık İşleme Tesisi’nde yaklaşık 390.000 €’luk yatırım ile 560 kWe/ 671 kWp kurulu güce sahip ges yatırımı gerçekleştirildi. Bu yatırımla tesisimizin %10’luk enerji ihtiyacı, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmaktadır.

2022 yılı Aralık ayında Abalı Aqua Turgutlu Balık Yemi Fabrikası’nda yaklaşık 800.000 €’luk yatırım ile 900 kWe/ 1093 kWp kurulu güce sahip ges yatırımı hayata geçirildi. Bu yatırımla Turgutlu Balık Yemi Fabrikası’nın % 35’lik enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmakta ve bu yatırımımız sayesinde tasarruf edilen karbon emisyonu yaklaşık 3.392.500 kg’dır. Bu miktar yaklaşık 64.070 adet ağacın ürettiği oksijene eşit durumdadır.

Şubat 2023 itibariyle başladığımız Kaizen “Başarı Merdiveni” Projeleri kapsamında gerçekleştirilen Kobetsu ve Önce-Sonra Kaizen sunumları başladı.

Kısa süre içerisinde değerlendirmeleri yapılacak olan projelerde; değerli katkılarını sunan ekip arkadaşlarımızı başarılı ve özverili çalışmalarından dolayı tebrik ederiz.

1) Kamuran Bey merhaba, sizi biraz tanımak isteriz, kendinizi tanıtır mısınız?

1970 doğumluyum. 1989 yılında Akdeniz Üniversitesi teknik birimler ön lisans mezunuyum. Üç kardeşiz. 1995 yılında evlendim. 1996 yılında baba oldum. Şu anda PAÜ’de Asistanlık yapan bir oğlum var. 1990 yılında iş hayatına atıldım. 1990-2002 yılına kadar bir tekstil firmasında çalıştım. Bu yıllar Denizli’de tekstilin atılım yaptığı yıllardır. Sürekli teknolojik yatırımların yapıldığı yıllardır. 2001 ekonomik kriz sonrası batan bankalar ile kredi ile yatırım yapan fabrikalarda çok zor durumda kaldılar. Bazı firmalar kapanmak zorunda kaldı. Benim çalıştığım firma da bunlardan birisiydi. Oradan ayrıldıktan sonra 2002 eylül ayında Abalıoğlu ailesinin bir üyesi oldum. Şu anda da Abalı Çiftliği’nde İşletmeler Müdürü olarak görev yapmaktayım.

2) Bize yaptığınız işle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Şu anda Kocabaş Yumurta Üretim Çiftliği ve Kocabaş Yem Fabrikası’nın yöneticisiyim. Üretim planımıza göre yumurta üretim süreçlerini yürütmekteyim. Kuluçkahanelerden tesisimize bir günlük civcivler gelmektedir. Bu civcivler yarka hanedeler de yarka yetiştirme sürecimize uygun 16 hafta büyütülmektedir. Bu süreçte aşı planına göre aşıları yapılmaktadır. Besleme programsıza göre yem fabrikamızda yemlerimizi üreterek beslenmekteyiz.

Büyüyen yarkalar 16 hafta sonu yumurta üretim kümeslerine taşınmaktadır. Yine burada da süreçlerimiz

prosedürlerimiz ve programlarımız dahilinde yumurta üretim süreci yönetilmektedir. Satış planlama tarafından günlük tesisimize gönderilen üretim planına göre üretimlerimiz yapılmakta sevkiyat planına göre de çıkışlarımız yapılmaktadır.

3) Uzun yıllardır Abalıoğlu bünyesinde çalışıyorsunuz. Abalı Çiftliği ile iş hayatınızda bir çok ilk yaşadınız? Bir çok ilki de gerçekleştirme fırsatını buldunuz? Bunlar neler?

İlk yıllarda yumurtalarımız genelde yerel zincirler ve bayiler üzerinden Abalıoğlu yumurta markamız ile satılıyordu. Lezita markası ilk yumurta ile tüketicilerin karşısına çıktı. Yeni marka oluşumu ile zincir mağazalarla çalışmaya başladık. Gerçekten markalaşma, müşteri memnuniyeti, kalite, denetim kavramları ile tanıştık. Lezita markamız da ailemiz gibi genişledi ve büyüdü. Yumurta tarafımız da yeni markamız Abalı Çiftliği ile tüketicilerinin karşısına çıkarak yoluna devam etmektedir. Markalarımızın tüketiciler ile ilk buluşmalarına hep şahitlik etme şansım oldu. Bunlar unutamadığım en heyecanlı ve gurur verici olaylardır.

21 yıldır en unutamadığınız anı nedir?

Bu sürede bir çok anım var. Bir çok ilk yaşadım. İz bırakan anılarım genelde Rahmetli Orhan Bey ile yaşanan olaylardır. Mekanı cennet olsun inşallah. Orhan Bey, dönemin Denizli Valisi’ni çiftliği gezdirmek için davet etmişti. Vali Bey ile birlikte Denizli daire müdürlerinin tamamı ve Honaz ilçe kaymakamı ve ilçe müdürleri de gelmez mi? Vali ve yanındakilere çiftliği gezdirdik, uğurlarken hala makam araçları geliyordu. Kanal boyu komple resmi araçla doldu taştı. Bir heyeti uğurlarken bir heyete hoş geldiniz diyorduk. Bu unutamadığımız bir an ve atmosferdi.

4) Bir yönetici olarak kriz anlarında nasıl davranıyorsunuz?

Burada en zor olanı öngörülemeyen krizlerdir. Çünkü buna ait bir aksiyon planınız maalesef yoktur. Böyle bir durumda olayı ve süreci hızlı anlamak algılayabilmek önemlidir. Olayla alakalı hızlı iletişime geçip takım arkadaşlarımızla olayları istişare ederiz. Değerlendirmenin sonucuna göre paydaşlarımızla durumu paylaşıp ortak aksiyon planı hazırlarız. Krizlerde iletişim ve anlık değerlendirmeler çok önemlidir. Panik ve bireysel eylemler olumsuz neticeler verebilmektedir. Hızlı ama planlı aksiyonlar almak temel prensibimizdir.

5) Sizi çalışma hayatında motive eden şeyler nelerdir?

En önemli motivasyon kaynağım planlanan hedefler ve amaçlara planlanan takvimde ulaşmaktır. Planlanan bir projeyi zamanında sorunsuz tamamlayabilmek, beklentileri karşılamak… Bunu bir takım olarak başarmak en büyük motivasyon kaynağımdır.

6) Okurlarımıza başarıya ulaşmak için ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle yaptıkları işi ve iş yerini sevmelerini tavsiye ederim. Takım olabilmek, takımda başarılı olabilmek başarıda önemli kriterlerden birisidir. Yaptığınız iş ve verilen görevler ile ilgili her daim bir plan ve program dahilinde ilerlemelisiniz. Destek, yardım almanız gereken konuları tespit edip bu doğrultuda çekinmeden girişimlerde bulunmalısınız. Başarmayı başarılı olmayı gerçekten istemelisiniz. O zaman buna uygun yol haritasını oluşturmak çok daha kolay olacaktır.

7) Sektörün öncülerinden biri olan Abalı Çiftliği’nde yöneticilik yapıyorsunuz, Abalı Çiftliği olarak hem zincir markalarla hem de global firmalarla çalışıyorsunuz. Bunun avantaj/ dezavantajları nelerdir?

Bizim temel çalışma politikamız; karlılık, müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyetidir. Bu zor bir denklem ve sacayağıdır. En optimum noktada bu denklemi tutturmalıyız. Yumurta üreten birçok üretici var. Bunların arasından sıyrılıp çıkabilmek aranan marka olabilmek temel hedeflerimiz arasındadır. Aynı zamanda da karlı sürdürülebilir bir büyümeyi de yakalamamız gerekiyor. En büyük avantajımız şirketimizin mali yapısı ve şirketimizin üst yönetiminin teknolojiye, eğitime, kaliteye, ar- geye yeniliğe önem vermesidir. Bir de sektörde

1993 yılından bu yana var olmamız, piyasa tarafından bilinir olmamız bir çok rakibimizden ayrışmamızı sağlamaktadır. Piyasa koşullarından piyasa rekabetinden ancak yukarıda bahsettiğim konulara gereken önemi vererek ayrışabiliriz.

8) Bize hobilerinizden bahsedebilir misiniz?

Özel bir hobim yok. Bir çok insan gibi seyahat etmek, gezmek, müzik dinlemek ve sevdiklerimle zaman geçirmekten hoşlanırım.

9) Şu anda yaptığınız iş olmasaydı ne iş yapmak isterdiniz?

Hiç bu şekilde düşünmedim. Ne iş yapsam onu sevmeye, başarılı olmaya çalışırdım diye düşünüyorum.

10) Meslek seçiminde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Meslek ve iş seçiminde aile, ailenin içerisinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durum çok etkili. Benimkisi de aynen böyleydi. Temel hedef en kısa yoldan iş hayatına atılmak, aileye destek olmak, arkadaki iki kardeşimin de okumasına destek olabilmekti. Farklı seçeneklerimiz maalesef yoktu. Bu süreçler bizler için çok mücadeleci ve zorlayıcı geçti.

11) Bu işin en keyifli yanı nedir?

Şu anda yaptığımız işin en keyifli yanı bir değer üretmek. Yaptığımız işle topluma ülkeye ve ülke insanına fayda sağlıyoruz. En ekonomik protein kaynağını üretiyoruz. İhracat yapıyoruz. Ülkemize döviz kazandırıyoruz. Yatırımlarımızla istihdam yaratıp ailelere aş, iş imkanı veriyoruz. Topluma ve insanlığa faydalı işler yapmak en keyif verici işlerdir diye düşünüyorum.

12) Kamuran Bey, bu keyifli sohbet için size çok teşekkür ederiz. Bizi okuyan genç çalışma arkadaşlarımıza ağabey tavsiyesi olarak neler söylemek istersiniz?

Sevmedikleri mesleği, sevmedikleri işi asla yapmasınlar. Bu hem onlar için hem de bu işten meslekten fayda bekleyenler için çıkmaz sokaktır. İnsan mesleğini ve işini severse başarılı olabilir. Sevdiğiniz iş için mücadele gayret, emek harcarsınız. Bu da sizi başarıya götürür.

Verilen bir görev ve işte beklentileri karşıladığınız sürece başarılı sayılırsınız. Başarılı olursanız hem ekonomik hem de statü olarak ilerleyebilirsiniz. Bu sizi adım adım hedef ve beklentilerinize taşıyacaktır. Bu da sizi mutlu edecektir.

Tüm dünyada hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır, bu değişim ve gelişimlere ayak uydurabilmek nitelikli eğitime bağlıdır. Bu temel düşünceden hareketle Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri, her kademedeki personelinin yetiştirilmesi, geliştirilmesi ve verimli şekilde istihdam edilmesi amacıyla şirket içi eğitim planları yapıp uygulamaktadır. Şirkette, herkesin sürekli öğrenebileceği, deneyebileceği ve gelişebileceği bir ortamın yaratılması hedeflenmektedir. Abalıoğlu, kendi uzmanlık alanları içerisinde çalışanların bilgilendirilmesi ve bu bilgiyi kullanarak kendilerini ve işlerini geliştirmeleri amacıyla; gerekli olanakları sunmayı sorumluluk olarak benimsemiştir. Eğitim programları, kurumsal hedef ve öncelikler ile kişisel gereksinimler gözetilerek gerek içerik, gerek kapsam, gerekse sunuş yöntemleri açısından farklılaşmakta, ihtiyaca yönelik sunulmaktadır. 2023 yılında “ABL Foods İle Gelecek Seninle” mottosundan hareketle çıktığı gelişim serüveninde Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri; tüm çalışanlarına ortak dil geliştirebileceği, her yeni günde bir öncekinden daha çok şey öğrendiği, motivasyonun arttığı ve bir takım olmanın ne demek olduğunu hissettiği, yapıcı, geliştirici, performansı arttırıcı ve tüm paydaşlarla iş birliği içinde yürütebileceği eğitimler kurguladı. İlk olarak eğitimlerin tüm tesislerde, tüm çalışanlara ulaşabilmesi amacıyla “ilham veren” eğitmenler yetiştirebilmek için “Eğitimcinin Eğitimi” başlıklı bir eğitim planlaması yapıldı. Bu kapsamda 12 kişilik İç Eğitmen kadrosu kuruldu. 2023 yılı içerisinde bireysel gelişim kategorisinde takipli modüler eğitimler ile her düzeyden çalışana görev ve sorumluluklarına göre artı değer üretmeye teşvik edecek, güçlü yönlerini pekiştirip gelişime açık alanlarında ivme kazandıracak bir eğitim programı oluşturuldu.

Abalıoğlu bünyesindeki Merkez Ofis, İzmir Satış Pazarlama Ofisi ve Turgutlu Balık Yemi Fabrikası’nda Mutluluk Tasarımcısı ve Kahkaha Yogası Eğitmeni Gizem Dağ tarafından, şirket çalışanlarına yönelik “Kahkaha Yogası” Atölyesi yapıldı. Eğitmen Gizem Dağ, Kahkaha Atölyesi’nin eğlenceyle sınırlı olmadığını, bilimsel olarak kahkahanın birlikte çalışan insanların uyumuna ve verimliliğine katkı sağladığını belirtti. Beynin sahte ya da gerçek ayrımı yapmaksızın kahkaha atıldığında endorfin hormonu salgıladığını belirten Gizem Dağ, “Kahkaha atıldığında başka bir şey düşünemezsiniz. Endorfin salgılanınca da çözüm odaklı düşünmeye başlarsınız. Daha uyumlu, daha çözüm odaklı insanlarla da çekişmeler sınırlı kalacağı için kurumların iş verimliliği yükselir, disipline de katkı sağlar” görüşünü vurguladı.

Kahkaha yogasında, nefes eğitimi çalışması nedeniyle “yoga” kelimesinin geçtiğini belirten Gizem Dağ, beynin gerçek ile hayali ayıramadığını, sahte bir kahkaha attığınızda, beynin onu algılayıp hormon salgıladığını, enerjinin oraya aktığını ve gerçek hale geldiğini belirtti. Eğitmen Gizem Dağ, yaklaşık 1 saat süren bir grup kahkaha terapisine katılanların verimliliklerinin yükseldiğini belirterek “Bu terapi, odaklanmayı artırıyor. Birlikte gülen insanlar, birlikte iyi çalışıyor. Takım ruhunu artırıyor. Sanıldığının aksine disiplini bozan bir etki yaratmaz. Çünkü insanlar çatışmadan uzaklaşıp, çözüm odaklı olarak çalışmaya başlıyor. Bu da disipline katkı sağlar. İnsanların maskelerden, kimliklerden sıyrıldığı için özgüveni yükseliyor. Çalışan memnuniyetini artırıyor, bu da firmaların önemsediği firmaya bağlılığı olumlu etki yapıyor” bilgisini verdi.

Kendi ürettiği “Abalı Aqua” markalı yemlerle yetiştirdiği sağlıklı ve güvenilir balıkları tüketicilerine sunan Abalı Fish; sektöründe öncü olduğu balık yemi üretiminde yakaladığı ivme ile hız kesmeden balık üretimine de devam etmektedir. 2009 yılında İzmir Karaburun’da kurduğu çipura ve levrek üretim tesisinin ardından Bodrum ve Didim’de balık üretim çiftlikleri kurmuş ve yıllık üretim kapasitesini 24.500 tona kadar artırmayı başarmıştır. 2022 yılında yeni yatırımlara odaklanan Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri, Didim Balık Çiftliği’nde yaptığı kafes ve barge yatırımları ile 2023 yılında çipura ve levrek üretim kapasitesini artıracak. Balık Üretim Müdürü Tuna Yılgörmüş ile yeni yatırımı ve projenin özelliklerini konuştuk. 2022 yılında Didim’de hangi yatırımlar yapıldı? 2022 yılında Didim bölgesine 2 adet 3000 ton/yıl kapasiteli çiftlik projemizi kurduk. Bu projelerimiz toplamda; 36 adet 50 m çaplı kafes yatırımı, 2 adet 250’şer ton yem kapasiteli, otomatik yemleme sistemi ve kafeslerin yemlemesini izleyebilme olanağı sağlayan kamera sistemlerini kapsayan Barge (yemleme dubası) yatırımını kapsamaktadır. Didim Bölgesi’nde aşılı yavru balık taşıma gemisi , lojistik işlerimizin yürütülmesi için vinçli lojistik gemisi, ve yavru balık yemleme teknesi yatırımlar içindedir. Yapılan yatırım ile tesisin üretim kapasitesi ne kadar artacak? Didim Bölgesi’nde 10.000 ton/yıl ola resmi kapasitemizin 6000 ton/yıl olan 3 nolu potansiyel alandaki 36 adet 50 m çaplı kafeslerimizin kurulumunu tamamladık. 2022 yılında ilk yavru balık girişini yaptık, 2023 yılı sonunda hasatlarımıza başlayacağız . Bu yıl sonu itibarıyla Didim Bölgesi’nden 1500 ton civarında çipura ve levrek hasatı yapmayı planlıyoruz. 2024 yılında bu rakam 4000 tonlara ulaşacaktır. Yapılan yatırım ile birlikte hedeflenen neler? Yapılan yatırımların ana hedefi firmamızın deniz balıkları kapasitesini arttırmak ve öncü olduğumuz sektörde en üst seviyeye yerleşmektir. Bu yatırımın kalan kısmının da tamamlanmasıyla birlikte yıllık olarak çipura-levrek üretimimiz fiili olarak yıllık 6000 ton daha artacaktır.

Abalıoğlu tesislerinde Şubat ayında Kaizen “Başarı Merdiveni” uygulamalarına başlandı. Öncelikli olarak çalışanlara verilen “Kaizen Kültürü” eğitiminin ardından, eğitime katılan Çine Balık İşleme Tesisi, Turgutlu Yem Fabrikası, Denizli Yumurta Üretim ve Denizli Yem Üretim Fabrikası çalışanlarının ve yöneticilerinin koçluğunda; kaizen konu önerileri toplandı, her kademeden çalışanın bulunduğu kaizen proje takımları oluşturuldu, projeler geliştirilmeye ve uygulanmaya başladı. Kaizen sürecinde; sorunlar ve problemler tanımlayacak, uygulanacak yöntemlerle, kalite, maliyet, verimlilik, iş güvenliği, sürdürülebilirlik gibi alanlarda iyileştirmeler yapılarak problemlere çözüm yolları bulunacak, başarılı uygulamalar ise standartlaştırılıp yaygınlaştırılacaktır. Aynı zamanda Kaizen kültürünün tüm şirkette, tesislerde ve çalışanlar arasında yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Proje geliştiren takımlar ilk sunumlarını Mayıs 2023’te gerçekleştirecek.

Süreçte tüm Abalıoğlu Balık ve Gıda Ürünleri çalışanları öneri verebilir. Beyaz Yakalı konumunda olan çalışanlar, her konuda bireysel veya ekip halinde öneri verebilirler. Tüm Mavi Yakalı personel bireysel veya ekip halinde öneri verebilirler. Ödüllendirme, şef altı pozisyonlar için uygulanır. Şef ve yöneticilerden öneri sistemine sürekli katılımın sağlanması, öneri içeriğini geliştirme konusunda rehberlik etmesi beklenmektedir.

Önerileri Öneri Değerlendirme ve Ödüllendirme Komitesi değerlendirecektir. Abalıoğlu bünyesinde toplanan tüm önerilerin değerlendirilmesi, uygulamaya geçirilmesi ve öneride bulunan kişinin ödüllendirilmesine yönelik faaliyetler Öneri Değerlendirme Komitesi tarafından kontrol ve koordine edilecektir.

Bu özel etkinlikte, gün boyunca keyifli aktiviteler düzenlendi. Abalıoğlu Balık çalışanları ve aileleri; sabah kahvaltısı sonrasında çeşitli takım oyunlarıyla eğlenceli vakit geçirdiler. Canlı langırt, tavla turnuvası, çuval yarışı, ip çekme, kırkayak oyunları ve çocuklar için dev kaydırak, animasyon ekibi eşliğinde yüz boyama, sosis balon etkinlikleri; keyifli ve renkli görüntülere sahne oldu